Citater

Lad mig kun flagre hen som Blad i Høst
Når blot mit Land, min Stamme, frit maa leve,
og skønne Sange paa den danske Røst
må frie, stærke Sjæle gennembæve.
Da står en ny tids Bonde på sin toft
og lytter ud mod andre Lærkesange,
mens Himlen maler blaat sit Sommerloft,
og Rugen gulnes tæt om Vig og Vange.
- Jeppe Aakjær

Links

Besøgende Idag: 134 ♥ Igår: 182 ♥ Uge: 1154 ♥ Måned: 3044 ♥ Ialt: 104880

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

 

I vore PC-med-internetforbindelse-tider burde det være en smal sag at finde et barns fødsel i en kirkebog.

 Man opretter sig blot på Arkivalier Online, udfylder felterne for Amt, Herred og Sogn, vælger en kirkebog af passende årgang og klikke-ti-klik-bladre-bladre kan man læse i kirkebogen hjemme foran PC'en. Det er et gratis, dansk fænomen, som jeg er usigelig glad for.

 Jeg startede hele processen med at afhøre min mor - hvornår er han født (det vidste hun ikke), hvornår er hans søskende født, (det vidste hun i flere tilfælde), hvornår døde hans forældre, hvor er bedstemor døbt (hun er jo hans søster) o.s.v. Og alt blev noteret ned i en dertil indkøbt kinabog til 14,95 i den lokale Brugs.

 

 Hjemme foran PC'en, bevæbnet med føromtalte internetforbindelse, te, cigaretter, 3 mandariner og en marsbar var jeg så klar til at finde Hans i løbet af en times tid, højst.

 Lad det være kendt: Sådan gik det ikke! Slet ikke faktisk.

 

Jeg startede med det jeg vidste: Min bedstemor, Kirstine er født i 22. maj 1895 i Aalborg. Min mor vidste at hun er døbt i Budolfi Kirke - for det var min bedstemor meget stolt af. Så det var jo ligetil - jeg fandt Jensine Kirstine Marie Nielsen i løbet af ganske få museklik. Og tænkte at slægtsforskning er da nemt!

 

 

 

 

På dette billede fra 1899 er min bedstemor, Kirstine, et lille pige på 4 år.

 

Og sådan så det ud i kirkebogen - jeg husker at jeg fik lidt hjertebanken over at DER var hun jo. Hun var engang et lille barn, som forældrene bar til kirke. Det var og er stadig en fantastisk fornemmelse når ens aner træder ud af fortiden gennem skriften i en gammel bog.

 

 

Der var jo masser at tage fat på nu. Jeg vidste nu med sikkerhed at i 1895 havde mine oldeforældre boet i Korsgade 27 i Aalborg. De hed Niels Jensen Nielsen og Ane Riborg Jensen. Far var arbejdsmand og mor var 27 år. Og de var gift med hinanden.

 

Så jeg kiggede ivrigt tilbage i kirkebogen. Der måtte Hans jo være, nogle år - 2-4 at dømme efter billedet - før Kirstine.

 

Men nej! Der var ingen Hans. Eller rettere - dem var der masser af, men ingen med de rette forældre.

 

Så var gode råd dyre. For var han ikke født i Aalborg hvor da?

 

Folketællingen for Korsgade i Aalborg i 1890 gav ikke noget spor. De boede ikke i Korsgade 27 5 år før Kirstine blev født. Men den ældste datter Karen måtte være født 5 år tidligere. Det var altså familien jeg skulle finde nu for at kunne finde Hans.

 

Der var kun et at gøre - at starte med forældrene. Hvor havde de boet før? Hvor var de konfirmeret? Kom de ud at tjene - og hvor? Vidste jeg dette kunne de give hints om hvor familie måske kunne bo før 1895.

 

Det viste sig at blive en lang og spændende proces. Mest af alt bestod den af Forsk og Gæt......

 

Søg

Billeder

Seneste nyt

 • Slægtsfotos

  46839 visninger15 marts 2017
 • Billedserie fra Grynderup

  47376 visninger28 november 2016
 • Forside

  79485 visninger29 september 2016
  Velkommen  til mine sider om slægtsforskning. Jeg har slægtsforsket siden 2007 og denne side rummer nu omkring 1000 navne. Nogle slægtning har jeg beskæftiget mig mere med end andre - deres historier finder du i menuen Fortællinger. Min nygifte...


Copyright © 2016. All Rights Reserved.