Citater

Aftægtsfolkene udtage hvert Aars 1. Mai en af vore Køer, der om Foråret har Kælvet og hvis Mælk de om Sommeren nyder indtil 1ste november. Fra den tid indtil 1ste Mai derefter malker Aftægtsfolkene daglig en af vore Køer på omgang
- Aftægtskontrakt 1850

Links

Besøgende Idag: 86 ♥ Igår: 167 ♥ Uge: 253 ♥ Måned: 3393 ♥ Ialt: 100143

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

 

 

Fra billedet af drengen med de bedrøvede øjne måtte jeg en tur over Budolfi kirke, en tur til Malle sogn og Vognsild sogn i Aalborg Amt, hvor jeg fandt storesøster Karen, der boede hos morfar sammen med sine to mostre og sin mor i 1890. 

Det var bestemt ikke kendt i familien at Ane Rigborg og Niels havde fået Karen før de blev gift. Min mor var noget forundret over det, og ærgerlig over ikke at kunne præsentere nyheden ved en familiekaffesøndag med de involverede parter, der jo har været døde i mange år.

 Det har altid været kendt og diskuteret at Karen var sin mors yndling. Ikke at hun forsømte de øvrige, men Karen fik lidt mere, blev holdt frem som det gode eksempel og var bare lidt mere end de andre. De talte om at det var fordi hun var ældst. Nu tænker jeg at det nok var fordi hun var speciel på flere områder end nogen har gennemskuet dengang.

 Nu var jeg rigtig spændt......Måske Hans også var at finde i den kirkebog?

 Det var han. Og var Karens ankomst før forældrenes kirkelige velsignelse til forbindelsen en nyhed, var nyheden om Hans endnu større.

 Kirkebogen viser hans fødsel d. 3. august 1891. Men han kom ikke alene.

 

 

Her var han så endelig - Hans, som viste sig at hedde Hans Peter. Ingen anede at han var tvilling - ingen i familien har nogensinde hørt om Jens Martin.

 Jens Martin var et hemmeligt barn!

 Min første tanke var at Jens Martin nok var død som lille. Det var han ikke. Historien er mere broget end som så.

 Riborg udlægger som barnefader Husmand Jens Christian Jensen som er husmand i Vestrup ved Vognsild. Jens Christian Jensen er gift. Og har været det siden 1872. Han er født i 4. april 1850 og altså 20 år ældre end Ane Rigborg. Ved tvillingernes dåb er den første fadder nævn på listen Maren Sørensen. Jeg har kun kunnet finde en eneste Maren Sørensen i vognsild på den tid. Hun hedder Maren Katrine Sørensen, er født i 1842 og gift med den udlagte barnefader.

 Sammen har de i forvejen 6 børn, hvoraf det yngste, Kirstine født i 1883, bor hjemme.

 Jeg gennemgår dødsoptegnelserne et par år frem. Men Jens Martin ser ud til at leve i bedste velgående. Han bor hos sin far i Vestrup, hvor han vokser op som søn af huset. Han bliver konfirmeret og gift i Vognsild. Han er nem at følge - han er trofast i alle folketællingerne i Vognsild.

 Derimod forsvinder både Ane Rigborg, Karen og Hans fra folketællingerne i Vognsild i 1901 og 1906.

 Rigborg rejste altså fra den ene af tvillingerne. Vidste han mon at han havde en anden mor end den han voksede op med? Så hun ham nogensinde igen?

 Og vidste tvillingerne mon at de var tvillinger? Var de også Hemmelige Børn for hinanden?

 Jeg jager stadig svarene - selv om de fleste af dem nok er begravet med min oldemor Rigborg. Hun må have taget en del skæbnesvangre beslutninger i sit liv.

 Men forskningen omkring Hans Peter gik atter i stå. For at finde ham igen måtte jeg atter til Aalborg. Hvordan jeg kom den vej fortæller jeg om her: Hjem, kære hjem

Søg

Billeder

Seneste nyt

 • Slægtsfotos

  46002 visninger15 marts 2017
 • Billedserie fra Grynderup

  46560 visninger28 november 2016
 • Forside

  76815 visninger29 september 2016
  Velkommen  til mine sider om slægtsforskning. Jeg har slægtsforsket siden 2007 og denne side rummer nu omkring 1000 navne. Nogle slægtning har jeg beskæftiget mig mere med end andre - deres historier finder du i menuen Fortællinger. Min nygifte...


Copyright © 2016. All Rights Reserved.