Forsk og gæt

Jeg vidste 2 ting helt sikkert: Min bedstemor Kirstine var født i Aalborg og døbt i Budolfi Kirke i 1895. Og hun er lillesøster til Hans, drengen med det bedrøvede blik. De måtte altså på et tidspunkt have boet i samme hus, med samme forældre og søskende.

Problemet var nu at det hus ikke var i Aalborg i 1890. Og der var ingen Folketælling i 1895. Men der var jo i i 1901. Det var et sted at starte. Og slutte kort efter. For da boede familie heller ikke i Korsgade 27 i Aalborg.

For at komme frem var der nu kun tilbage at gå tilbage. Forældrene måtte være født et sted. Og min oldemor, Ane Rigborg havde et specielt navn - så jeg prøvede en søgning i flere amter på Dansk Demografisk Database og var heldig!

Det var lidt et gennembrud! Nu vidste jeg hvor Ane Riborg var født! Og Malle viste sig at være et lille sogn, så hun var nem at hitte. Jeg klikkede dog først på Vis Husstand....og fandt følgende:

Og hov - der var jo lille Karen. Min bedstemors ældste søster, gætter jeg på. Noget tyder på at hendes forældre ikke i udpræget grad var gift med hinanden da hun så dagens lys. Eller også hører hun til parret sidst i billedet......men hun står som plejedatter.

Jeg opdager også at Karen er født i Vognsild. Så der må Rigborg have været på et tidspunkt. Det må folketællingerne kunne berette noget om. Og at Riborg ikke ser ud til at have en mor i husstanden. Men hendes far hedder Hans Peter og hun har 2 yngre søstre, Dagmar og Helga. Efter denne folketælling skulle Rigborg være født omkring 1869.

Hun findes i kirkebogen for Malle sogn under fødte i 1870 - hun er født 20. Maj. Jeg finder ud af at hendes mor hedder Karen Madsdatter og hun er 32 år da Riborg bliver fød

Så til folketællingerne igen - denne gang årgang 1880. Jo, familien bor i Vognsild. Ane Rigborg er dog kun 9 år og har derfor ingen børn. Men nu ved jeg altså at der er 2 mulige kirkebøger at kigge i - den for Vognsild og den for Malle. Og at Karen er mere end 2 år ældre end Hans - for han er endnu ikke dukket op i 1890.

Jeg starter med at finde Karen, som jeg ved er født i Vognsild. Hun var hurtig fundet - født i 1887. Men UPS - Riborg var kun 17 år. Og ikke spor gift.

Teksten siger at Karen Nielsen blev døbt d. 24. juli 1887 i Kirken. Forældrene var Ugift Ane Riborg Jensen i Vognsild 17 Aar. Anmeldte Barnefader Tjenestekarl Niels Jensen Nielsen paa Livø, Bjørnsholm Sogn

Efter en hurtig sammenligning ser jeg at Karens far er den samme som Kirstines far. At han skulle bo på Livø vidste jeg ikke - men jeg ved dog at de senere bliver gift for det står ved Kirstines dåb: Niels Jensen Nielsen og HUSTRU Ane Riborg Jensen.

Så måske kunne jeg være så heldig at finde Hans i denne kirkebog. Det var jeg. Og samtidig fandt jeg det, som måske var en af hans livs største hemmeligheder.
Historien om Det Hemmelige Barn.